fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Spolky - firmy > Základní škola > 2004/2005

2004/2005

Finanční příspěvek

Obecní zastupitelstvo obce Sedletín na svém zasedání ze dne 19. 2. 2004 rozhodlo vyplatit rodičům dítěte, které nastoupí do první třídy ZŠ Sedletín příspěvek na úhradu nákladů ve výši 10.000,- Kč. Toto platí i pro školní rok 2005/2006.

První školní den

1. září 2004 - po dvouměsíčních prázdninách zasedli žáci do lavic naší školy. S novými silami a se spoustou zážitků se přivítali se svými vyučujícími v jednotlivých třídách.

Obzvláště slavnostní byla středa 1. září pro naše čtyři prvňáčky, kteří tento den přišli do školy v doprovodu svých maminek. 

       

Akce v KD Ostrov

            První navštíveným divadelním představením tohoto školního roku byl 5. listopadu muzikál „Elfí princezna“, který připravilo Umělecké centrum dětí a mládeže. Příběh lásky, přátelství, odvahy a odpuštění se odehrával na pozadí zdánlivě bezstarostného světa pohádkových bytostí. Celým muzikálem prostupovalo dobro a zlo, ztvárněné bílou a černou barvou, ale i mnoho pestrobarevných skřítků a vil pomáhajících dělat dobro v lidském světě. A jak to bývá v každé  pohádce, i v tomto muzikálů zvítězilo dobro nad zlem.

            26. listopadu jsme se zúčastnili písničkového pořadu Pavla Nováka s názvem „Sport a hry.“ Kromě zpěvu jsme si i společně zatancovali a hlavně se pomocí písniček dozvěděli, že „Atletika to je pěkná dřina“, „Ten, kdo chce mít pružné tělo, cvičí, cvičí“ a především „Kdo si hraje, nezlobí.“

Mikulášská nadílka

            Mikulášská nadílka se v naší škole konala v pátek 3. prosince. Svatý Mikuláš se svými pekelnými kumpány se usídlil brzy ráno ve školní jídelně, kterou čertíci pekelně vyzdobili. Čerti na děti číhali hned při jejich příchodu do školy a odváděli je do pekla, kde se „zajatci“ mohli osvobodit pěknou básničkou nebo písničkou. Čertovské rejdy se neobešly u některých dětí bez slziček, ale dostatečnou náplastí byl nakonec pro všechny děti balíček plný sladkostí.

   

Vánoční besídka

            Vyvrcholením roku 2004 byla tradiční Vánoční besídka pořádaná 22. prosince. Třída se naplnila do posledního místečka, kdy několikaměsíční snahu dětí přišli ocenit nejen rodiče, příbuzní a známí, ale i bývalí spolužáci.

            Vše začalo písní „Vánoce jak z pohádky,“ která diváky dostala do vánoční pohádkové nálady. Tak se přítomní mohli lehce vžít do pohádek „O Lojzičce a kouzelném prstýnku a O Smolíčkovi.“ Dále následovaly pohádky „Zvířátka a loupežníci, O Karolínce a O 12ti princích“ proložené písničkami a vánočními koledami. Žáci také předvedli své pohybové nadání při tanečních vystoupeních.

            Na závěr zazněla třídou vánoční koleda „Narodil se Kristus Pán,“ kterou si s námi zazpívali i diváci. Velký potlesk diváků svědčil o tom, že se jim představení opravdu líbilo. Pro velký úspěch a zájem veřejnosti se 13. ledna konala repríza besídky.

            Po skončení besídky se děti s učitelkami odebraly do vedlejší třídy, kde bylo připraveno pohoštění. Po té pod vánočním stromečkem děti nalezly dárky nejen pro sebe, ale i dárky pro školní družinu. Vedle spousty hraček, her a sportovních pomůcek získal největší obdiv pojízdný stůl na stolní tenis, připravený v tělocvičně jako překvapení na závěr.

            Potom se již děti rozešly domů, aby si užívaly krásných vánočních svátků a prázdnin.

       

Aprílová pohádková noc

Váženému čtenářstvu na vědomost se dává,

že na apríla v naší škole byla velká sláva.

1. dubna se v naší škole konal II. ročník Pohádkové noci, která vypukla v 18.55. Této akce se zúčastnilo 19 školních dětí a 3 předškoláci.

Vše začalo příběhem Maxipsa Fíka, kterého nám naservíroval televizní Večerníček. Po skončení pohádky jsme si o Večerníčku ještě zazpívali písničku, kterou si většina dětí pamatovala z loňského roku. Ani poté jsme se s Večerníčkem nerozloučili, ale děti si vyrobily svého z papíru s čepičkou z novin. Následovaly čtené pohádky: Jak si Honza přinesl kobylí vejce, Dědečkova  pohádka, dále děti přednesly naučené veršované pohádky a na videu shlédly pohádku „Jak krtek ke kalhotkám přišel.“ Prostor v nabytém večeru si našel i tanec, kdy se přítomní naučili pravý loupežnický na písničku „Pod dubem, za dubem.“

         Veškeré pohádkové dění bylo propleteno řadou soutěží a hádanek, za jejichž splnění na každého čekala sladká odměna. Dále jsme se podívali do podmořského světa s pohádkou „Zapomenutý uzel.“ Před tím ale bylo zapotřebí si vyrobit pravé podmořské brýle. Rozloučili jsme se opět písničkou „Večerníček“ od Karla Černocha.

Potom se některé děti odebraly domů, ale ostatní zůstali ve škole, aby zde strávili zbytek pohádkové noci. Nezbývalo tedy nic jiného, než si rozbalit své spacáky, šupnout do nich a nechat si zdát krásné pohádkové sny.

     

 

„Dospělí pro radost dětem“

         V týdnu od 2. do 8. května se jako každoročně konala v KD Ostrov v Havlíčkově Brodě divadelní přehlídka amatérských souborů „Dospělí pro radost dětem“ spojená s výstavou výtvarných prací dětí nejen ze základních škol.

         Také my jsme přispěli svou „troškou do mlýna“ a vystavovali jsme své práce. Vyrobili jsme kouzelnické pomůcky, barvami na sklo jsme ztvárnili pohádku O řepě, speciální technikou nakreslili a rozfoukali strašidelné stromy, do tuše vyryli létající balóny, sestavili knihu kouzelných lektvarů. Největší úspěch z našich prací sklidily strašidelné stromy, za které jsme získali sladké ocenění.

         5. května jsme se za odměnu vydali do Havlíčkova Brodu na divadelní představení „Jak se rodí klaun.“ Po tomto kulturním zážitku jsme se odebrali do prostor kulturního domu, kde byla nainstalována výstava. Tam jsme mohli obdivovat spoustu zajímavých prací a tak získat náměty a inspiraci na výtvarnou činnost.

Návštěva u hasičů

V letošním roce jsme se rozhodli navštívit v rámci Dne otevřených dveří Hasičský záchranný sbor  v Chotěboři. Naše exkurze do každodenního života hasičů se uskutečnila 4. května 2005. Autobusem jsme odjeli z místa bydliště a již před osmou hodinou jsme byli na místě. Hasiči se nám začali věnovat takřka okamžitě a děti měly opravdu možnost nahlédnout do všech koutů budovy. Během téměř dvouhodinové prohlídky děti viděly civilní šatnu hasičů, sociální zařízení, místnosti pro odpočinek, ložnice pro službukonající hasiče, dílny, garáže, komín na sušení hadic i mnoho dalšího. V prvním patře budovy jsme nahlédli do místnosti, která je jakousi centrálou. Tam jsme slyšeli, jakým způsobem dostávají hasiči hlášení o požáru, potopách či dopravní nehodě, ke které mají vyjet.
Děti zaujala tělocvična s posilovnou, ve které hasiči udržují svoji zdatnost, šatnu s hasičskou výzbrojí a tyč po které mohou sjíždět hasiči z patra budovy až do garáží.

Co se ale zájmu dětí týká, zvítězila určitě prohlídka hasičského auta, které si děti prohlídly doslova ze všech stran.Nečekaně jsme se dokonce stali svědky výjezdu hasičů k akci, a tak děti sledovali jak rychle se hasiči oblékají v malé šatně do předem připravených hasičských obleků a odjíždějí.

Profesionální hasiči byli po celou dobu dětem průvodci, kteří jim sdělovali zajímavosti z práce hasičů a ochotně odpovídali na všechny dotazy.

Tento den byl pro děti nejen zábavný, ale i poučný.

 

 

 

Školní výlet

Školní výlet se uskutečnil 20.5.2005. Cílem naší cesty byl nejprve památník Dr. Emila Holuba v Holicích. Průvodkyně nám poutavě vyprávěla o životě tohoto významného cestovatele a měli jsme možnost si prohlédnout nejrůznější exponáty přivezené Emilem Holubem z putování po Africe.

Naše další cesta vedla do ZOO ve Dvoře Králové. Počasí nám přálo, a tak nejen vyjížďka  safaribusem, ale i procházka mezi jednotlivými pavilony  splnily všechna naše očekávání. Zvláště sloni a žirafy  nadlouho upoutaly naši pozornost.

Příjemně unaveni a plni dojmů jsme se s písničkami na rtech vrátili domů.

   

Dětský den

    Svátek dětí jsme oslavili dne 27. května na Slavnostním reji čarodějnic, čarodějů, ježibab a ježidědků. Všichni přiletěli na košťatech v módních čarodějných hávech s nejnovějšími modely účesů a módními doplňky.

     Program reje byl vyplněn tancem, prostřednictvím něhož jsme navštívili spoustu pohádkových bytostí, dále pak soutěžemi (například ve vaření kouzelných lektvarů, vázání šátků, letu na koberci a na koštěti apod.). Nechybělo ani kouzelnické umění, kdy někteří odvážlivci z řad přítomných kouzelníků předvedli nevídané čáry máry. Součástí akce byla také volba nejkrásnější masky, přičemž výběr byl opravdu nesnadný. Byly předány i odměny a diplomy za sběr pomerančové kůry.

     Na závěr jsme se přesunuli na čerstvý vzduch na hřiště, kde jsme absolvovali slalom na koštěti, závod na chůdách a hokej s košťaty. Každý z nás jako dík za účast na Slavnostním reji obdržel balíček sladkostí a za soutěže spoustu bonbónů.

Honba za pokladem

     V úterý 14. června jsme obdrželi telegram, že na planetě Zemi přistálo vesmírné plavidlo agresivních mimozemšťanů Tomtowelů. Jejich cílem bylo zneškodnit veškeré obyvatelstvo a obsadit naší planetu, neboť tu jejich zničil meteorit a u nás nalezli nejvhodnější podmínky pro život. Jedinou naší záchranou byl odlet na jinou planetu. Pomoc nám nabídli obyvatelé planety Atrox, kteří vyslali záchranný létající talíř.

     Odebrali jsme se rychle na tajnou cestu k nástupišti, na které se nám zjevovali mimozemšťané z Atroxu, kteří nám zadávali různé úkoly, aby náš odlet byl co nejrychlejší a proběhl bez obtíží.

     Po té, co průvodce Alfavan zjistil, kteří z nás jsou nejrychlejší, museli ostatní absolvovat „uličku smrti“, kde prokázali svou odvahu. Za velení vrchní dozorce Kamaxona děti postavily porouchané výsuvné schody vesmírného plavidla a nanosili do něj potraviny bez použití rukou, které byly právě v dezinfekčním procesu. Když bylo vše připraveno k odletu, nastoupili jsme do lodi a zamířili vesmírem směrem k Atroxu. Tato cesta ale nebyla vůbec snadná, neboť nás přepadli vesmírní draci vycvičení tomtowelskými bojovníky. Ty jsme naštěstí přemohli, ale naše plavidlo bylo zničeno natolik, že jsme museli odletět na záchranných lodích.

     Další let netrval tak dlouho, během malého okamžiku jsme se přiblížili k bráně planety Atrox. Ta byla tvořena světelnými paprsky, při jejichž zásahu jsme mohli zemřít. Z tamního ovzduší se nám trochu točila hlava, ale i přesto jsme museli rychle vynosit všechny zásoby a potraviny. Z našich řad vybrali Atroxané nejlepší piloty létajících talířů, kdyby bylo nutné bojovat.

     Jelikož jsme se nacházeli v ochranné zóně, kde přistávaly všechny vesmírné lodě, bylo naším posledním úkolem najít za touto zónou takové území, na kterém pro nás budou vhodné podmínky pro život a vyhovující potrava. A tak jsme hledali POKLAD ATROXU, který jsme brzy objevily a jeho nález v atroxské škole řádně oslavili šampaňským.

 

Výstava

     Od pondělí 20. června do pátku 24. června měli zájemci možnost shlédnout v prostorách základní školy tradiční Výstavu výtvarných prací. Cestu si našli především rodinní příslušníci dětí, kteří nešetřili chválou nad pestrostí a rozmanitostí dětské tvořivosti.

Putování údolím řeky Doubravy

     V úterý 28. června jsme se vydali autobusem do Chotěboře, která byla naším výchozím stanovištěm pro putování údolím řeky Doubravy.

Vyzbrojeni velkou svačinou, dostatkem pití a hlavně sil jsme se vydali na cestu okolo kapličky Sv. Anny. Za nedlouho jsme se dostali do lesa, který nám poskytl na celou cestu příjemnou ochranu před pálícími slunečními paprsky.

Děti projevily neutuchající zájem prozkoumat každou objevivší se skálu, zátočinu či kameny v řece. Měly sil na rozdávání, bez mrknutí vyšplhaly na Čertův stolek a Sokolo-hrady, odkud byl nádherný výhled do okolní krajiny.

Okolo 12.30 jsme doputovali až do Bílku, kde jsme na vlakové zastávce poobědvali a trochu si odpočinuli, než přijel vlak, kterým jsme se dostali zpět do Chotěboře. Tam děti měly možnost si nakoupit nějaké dárečky a osvěžit se zmrzlinou. A po krátké cestě autobusem do Sedletína už mohly rodičům sdělovat své zážitky a dojmy z výletu.

   

Hurá do školy i o prázdninách?

Začátek školních prázdnin jsme dětem zpestřili akcí nazvanou „Letní prázdninová družina“. Ve dnech 7. až 15. července se konal již III. ročník. A tak děti v Sedletíně chodí s nadšením do školy i o prázdninách.

Ve všech soutěžích a hrách, které zúčastnění absolvovali, bylo možné získávat body do celodružinové soutěže. Cílem každého bylo během následujících 7 dnů získat co nejvíce částí těla housenky, přičemž každá část měla hodnotu 100 bodů.

Jednotlivé dny byly nazvány podle zaměření soutěží, které se ten den konaly. Prožili jsme tak Písmenkový den, Den šikulů, pozorovatelů, Den pyramid, rytířů a závěrečný Miš maš den. Největšího úspěchu dosáhl Den invalidů. Děti přebíraly korálky levou rukou navlečenou do ponožky, vázaly nohama uzly na švihadle, sbíraly korále nohama, ale především je nadchl slalom a ostatní soutěže s invalidním vozíkem.

Na rozloučenou s Letní prázdninovou družinou byl pro děti připraven slavnostní táborák spojený s opékáním buřtů a hraným svatebním obřadem. Když se všichni pořádně vydováděli, přesunuli jsme se do školy, kde pokračoval svatební rej. Nakonec si děti zalezly do spacích pytlů a při poslechu Krkonošských pohádek si nechaly zdát prázdninové sny.